Vaikuttamisella oikeaan suuntaan

Evli odottaa aktiivisiin rahastoihinsa kuuluvien yritysten noudattavan YK:n Global Compact -yritysvastuunormia. Tämä on yksi vastuullisen sijoittamisen pääperiaatteista Evlin varainhoidossa. Suurin osa rahastojemme yrityksistä kyseistä normia noudattaakin, mutta aina löytyy poikkeuksia.

YK:n Global Compact -yritysvastuunormi kieltää yrityksiltä lapsityövoiman käytön sekä edellyttää ihmisoikeuksien noudattamista, korruption vastaisia toimia ja ympäristöasioiden huomioimista. Jos havaitsemme Evlin rahastossa kyseistä normia rikkovan yrityksen, käynnistämme systemaattisen prosessin.

Ensi alkuun yritämme ymmärtää, mitä on todella tapahtunut ja ennen kaikkea, mikä on yrityksen rooli normirikkomuksessa. Osa tapauksista on selvempiä kuin toiset, mutta usein kyse on monitahoisista tapahtumaketjuista, joissa yritys on vain yksi toimija muiden joukossa. Ensisijaisena tiedonlähteenä käytämme kolmannen osapuolen tuottamaa dataa saadaksemme riippumattoman kuvan tapahtuneesta.

Lopulta kaikki normirikkomustapaukset käsitellään Evlin vastuullisen sijoittamisen ohjausryhmässä, jolla on kolme vaihtoehtoa: seurata tilannetta, aloittaa vaikuttamistoimet tai sulkea yritys pois sijoituskohteista.

Miten Evli vaikuttaa?

Vaikuttaminen tarkoittaa, että olemme yhteydessä yritykseen, tuomme keskusteluissa esiin yrityksen toiminnan epäkohdat ja pyrimme samalla muuttamaan yrityksen toimintatapoja. Olisi hienoa, jos pystyisimme yksiselitteisesti toteamaan yritysten tekevän muutoksia toimintaansa juuri Evlin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Todellisuudessa merkittävän muutoksen aikaansaamiseksi vaaditaan useita yhteydenottoja, monilta tahoilta ja näiden lisäksi vielä aikaa. Vastuullisuustekijöihin liittyviä haasteita ei ratkaista yhdessä yössä.

Joka tapauksessa yritysten tapaaminen on meille tärkeää. Matkustin syyskuun alussa YK:n vastuullisen sijoittamisen seminaariin Singaporeen ja tapasin samalla useita yrityksiä. Jokaisen yritystapaamisen jälkeen koin oppineeni uutta ja saaneeni hyvän keskusteluyhteyden yrityksen johtoon. Sain myös huomattavasti kokonaisvaltaisemman käsityksen yritysten toiminnasta ja todellisista riskeistä kuin lukemalla vastuullisuusraportteja, vaikka niitäkin tarvitaan pohjatiedoksi.

Yritystapaamisten jälkeen seuraamme tilannetta ja arvioimme, pyrkiikö yritys aidosti muuttamaan toimintaansa. Helpoin ratkaisu olisi poissulkea yritys sijoituskohteista heti epäilyttävää toimintaa havaitessamme, mutta Evlissä ei haeta vastuullisella sijoittamisella helppoja ratkaisuja. Haluamme muuttaa yritysten toimintatapoja pienin askelin vastuullisempaan suuntaan. Uskomme myös, että yritykset arvostavat avointa keskustelua sijoittajien kanssa, sillä esiin saattaa nousta yritystä hyödyttäviä uusia näkökulmia.

Sama avoin ja kriittinen tarkastelu pätee myös Evlin omaan toimintaan. Arvioimme omia vastuullisen sijoittamisen toimintatapojamme vuosittain ja pyrimme entistä parempaan. Jatkuvan kehittymisen avulla pystymme myös palvelemaan asiakkaitamme entistä paremmin.

Kuule videolta lisää Evlin näkökulmia vastuulliseen sijoittamiseen:

 
 
 
 
 
4:58
 
 
 
4:58
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wistia video thumbnail - Evlin vastuullisen sijoittamisen haastattelu
 
 

Thanks for reporting a problem. We'll attach technical data about this session to help us figure out the issue. Which of these best describes the problem?

Any other details or context?

Cancel
message