Tulevaisuuden ennustaminen - hauen leukaluista skenaarioanalyysiin

Ihmiset ovat kautta aikain pyrkineet ennustamaan tulevaisuutta aina tähdistä ennustamisesta nykypäivän meteorologien kehittyneisiin sääennustuksiin. Ennusteet luovat turvallisuuden tuntua ja vähentävät epävarmuutta, mikä vähentää stressiä.

Onneksemme nykyajan menetelmät ovat kehittyneet tähdistä ennustamisesta ja haukien leukaluiden tulkitsemisesta valovuoden eteenpäin: Huomisen sääennustetta voidaan pitää luotettavana ja eduskuntavaalien kannatusennusteet eivät ole eronneet huomattavasti lopputuloksista. Silti emme voi ennustaa mitään sadan prosentin varmuudella - edes sitä, että aurinko nousee huomenna idästä. Tämä johtaisi induktion ongelmaan eli klassiseen virhepäätelmään ”Asia A tapahtuu, koska se on aina tapahtunut”. Onkin paljon mielekkäämpää ennustaa todennäköisyyksiä. Tästä on kyse skenaarioanalyysissä – markkinoiden tulevaisuuden mallintajassa.

 

vanha renessanssimaalaus

Ammattilaisten työkalut  yksityissijoittajien ulottuvilla

Skenaarioanalyysia käyttävät monet maailman suurimmista institutionaalisista sijoittajista ja se on hyödyllinen myös yksityissijoittajan salkkua rakennettaessa ja seurattaessa.

Skenaarioanalyysissa hyödynnetään globaalia historiallista dataa aina 1800-luvulta alkaen. Dataa hyödynnetään noin 350 eri tekijästä. Skenaarioanalyysissä huomioidaan muun muassa inflaatio, bruttokansantuotteen kehitys, palkkakehitys, osakkeiden P/E-luvut, osinko- ja osaketuotot, valuuttakurssit, raaka-aineet, tuotto-erot, pitkät/lyhyet korot, volatiliteetti. Historiallinen data sekä talouden suhdanteet ja trendit hyödyntäen analyysissä mallinnetaan tuhat erilaista tulevaisuuden skenaariota.Tätä skenaariotyökalua hyödynnämme esimerkiksi Evli Digitalissa.

 

Tästä skenaarioanalyysiin

 

Valttina realistisuus

Menetelmä kuvaa perinteiseen portfolioteoriaan perustuvaa simulointia paremmin todellisuutta, koska suuria negatiivisia hintaliikkeitä tapahtuu osakemarkkinoilla paljon portfolioteorian olettamaa useammin. Markkinoiden kehittyessä negatiivisesti myös omaisuusluokkien ja markkina-alueiden väliset korrelaatiot usein kasvavat, eli hajautushyöty pienenee. Skenaarioanalyysi huomioi tämän, kun taas portfolioteoria olettaa korrelaatioiden pysyvän vakiona.

Älä siis ennusta markkinoiden kehitystä hauen leukaluista. Skenaarioanalyysi on käytettävissäsi – ilmaiseksi.