Trumpin vaalivoiton merkitys taloudelle ja sijoittajalle

 

It's deja vu all over again 
Yogi Berra
 
Finanssikriisi herätti puheen mustista joutsenista. Musta joutsen on tapahtuma, jonka todennäköisyys on hyvin pieni, mutta joka aiheuttaa suunnatonta vahinkoa toteutuessaan. Donald Trumpin vaalivoitto presidentinvaaleissa on poliittinen musta joutsen, jota markkinat, poliittiset analyytikot ja republikaanijohtajat eivät osanneet nähdä. Brexit oli sittenkin vain trumpetin soittoa Yhdysvaltain vaaleille.
 
Trumpin voitto heikentää talouskasvua sen lisäämän epävarmuuden johdosta. Epävarmuus heikentää talouskasvua, koska huonompi ennakoitavuus saa yritykset lykkäämään investointejaan, ja, kuluttajat empimään suurempia tavaraostoja, kuten autoja. Trumpin finanssipoliittinen elvytys tulee sen sijaan tukemaan talouskasvua.
 
Hänen finanssipoliittinen elvytyksensä koostuu sekä verohelpotuksista että infrastruktuuri- ja puolustusmenojen lisäämisestä. Ohjelma tuskin toteutuu hänen mainitsemallaan epämääräisen suurella tasolla siitä aiheutuvan velkaisuuden johdosta. Republikaanienemmistöinen kongressi tukenee häntä veronhelpotuksissa, mutta ei kuitenkaan sen edellyttämällä megalomaanisella velanotolla.
 
Trumpin ulkopolitiikka, protektionismi ja maahanmuuttopolitiikka tuovat vaikeasti ennakoitavia negatiivisia taloudellisia ulottuvuuksia. Hänen uhoamansa 30-40 prosentin tariffit Kiinalle ja Meksikolle ovat liki varmasti silkkaa populismia. Vapaakauppasopimusten aikakausi on kuitenkin Trumpin voiton myötä kuopattu.
 
Markkinoille vaikeasti ennakoitava Trumpin voitto on negatiivinen asia. Lyhyessä juoksussa osakemarkkinoiden kuten S&P 500 lasku tulee muutaman päivän aikana olemaan noin 5-10 %. Kehittyvät markkinat laskevat enemmän. Kyseessä on siis tuntuva, mutta ei katastrofaalinen lopputulema.
 
Pidemmällä aikavälillä Trumpin merkitys sijoittajille on riippuvainen hänen vaikutuksestaan Yhdysvaltojen ja maailmantalouteen. Ennakoituvuus ja vakaus ovat markkinoille tärkeämpi asia kuin yksikään veronkevennys.
 
Vaalien jälkeen ensimmäiset asiat, joihin presidentti voi vaikuttaa ovat nimitykset ja ulkopolitiikka. Veronkevennykset seuraavat vasta myöhemmin.
 
Trumpin voitto vaikuttaa myös rahapolitiikkaan. Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin koronnosto joulukuussa ei enää olekaan todennäköistä, sillä Fed ei halua kiristää rahapolitiikkaa epävarmuuden vallitessa markkinoilla.
 
Sijoittaja voi varautua Trumpin poukkoilevaan politiikkaan suosimalla defensiivisiä omaisuusluokkia. Turvasataman tarjoamat valtionvelkakirjat, kuten Yhdysvallat ja Saksa, tulevat olemaan suosiossa aluksi mutta pitkällä aikavälillä kärsivät protektionismista ja holtittomasta talouspolitiikasta myös.

Yhdysvaltalaiset osakkeet pärjäävät paremmin kuin kehittyvien maiden osakkeet. Valuutoissa kehittyvät maat tulevat myös olemaan paineessa. Osakesektoreissa defensiiviset sektorit, kuten kulutustavara, päihittävät sykliset sektorit, kuten rahoitussektorin. Erityisen paljon hyötyvät yritykset, jotka toteuttavat infrastruktuurihankkeita ja palvelevat Yhdysvaltojen puolustusteollisuutta.

New Call-to-action