Blogit & Artikkelit

Faktorisijoittamista läpi omaisuusluokkien

29. 12. 2017

Omaisuusluokilla, kuten osakkeilla, valtionlainoilla ja raaka-aineilla, on kaikilla omat ominaispiirteensä. Siksi ne reagoivat taloudelliseen ympäristöön eri tavoin. Sijoitussalkku kannattaakin...

Osakkeiden vuosi 2018

29. 12. 2017

2017 oli hyvä vuosi sijoittajille – etenkin osakesijoittajille. Mitä lupaa vuosi 2018?

Lue lisää

sijoittaminen  talous

Rahasta aivoilla, ja vähän ilman

15. 12. 2017

 AdobeStock_15917205.jpeg

Onko raha-asioissani mitään järkeä? Aivojen näkökulmasta vastaus on kyllä ja ei.

Rahan ajatteleminen aiheuttaa melkoista kuhinaa syvällä aivojen uumenissa, limbisessä järjestelmässä, josta kaikkein alkukantaisin käytökseni kumpuaa. Onko  ihme, jos raha aiheuttaa unettomia öitä ja yrittää sotkea ihmissuhteita. Sijoittaminen pelottaa, kun se toisissa sytyttää kyltymättömän voitonjanon. Raha ei tietenkään aiheuta pelkkää stressiä, se tarjoaa mahtavat dopamiini-huiput. Mielihyvä hivelee onnistujan mieltä. Tässä seurassa tahdonvoimalla on heikko maine maanittelijana.

Onneksi kykenen rahaa ajattelemalla aktivoimaan myös harkinnasta ja loogisesta päätöksenteosta huolehtivia neuronejani. Tylsää ja työlästä hommaa, ja hidasta. Ei aikakaan, kun punnitsevasta pohdiskelijasta kuoriutuu huomionosoituksia vaativa tunteellinen diiva. Välillä tekee mieli heittää pyyhe kehään ja antautua mieliteoille. Aivoissa harkintavarmuuteni on aika usein koetuksella. Suunnitelmat on helppo peruuttaa, alan hätiköidä tai en tee mitään - juuri silloin kun pitäisi. 

Lue lisää

sijoittaminen  Blogi  raha  aivot

Huonosti käyttäytyvät markkinat

30. 11. 2017

Pääomamarkkinoilla on taipumus käyttäytyä huonosti − ja olla aina oikeassa.

Lue lisää

sijoittaminen  markkinat

Sijoittaminen vaatii tavoitteet

30. 11. 2017

Oletko huomannut, että nykyaikana monia melko vähäpätöisiäkin asioita varten tehdään äärimmäisen tarkat suunnitelmat? Suunnitellaan esimerkiksi juostavan maratonin harjoitusaikataulu,harjoituksissa käytettävät sykevaihteluvälit testien avulla tarkasti. Unta ja sen laatua tutkitaan ja optimoidaan enemmän kuin koskaan.

Lue lisää

varainhoito  sijoittaminen  Blogi