Blogit & Artikkelit

Sijoittaja: Mieti kokonaisuuksia tavoitehakuisesti

31. 01. 2018

Mitä omaisuusluokkia, markkinoita, valuuttoja tai tyylejä valita sijoitussalkkuun?  Millaisia keinoja digitaalisen varainhoitopalvelun eli "roboadvisorin" sijoituksia hoitava salkunhoitaja käyttää...

Evli Digital, tavoiteohjautuvaa sijoittamista ja rebalansointia

05. 12. 2017

Sijoitusvuoden kaarrettua loppusuoralle on syytä pohtia, mitä ilmiöitä ja rakennuspalikoita sijoitusallokaatiotyöskentelyn takaa löytyy.

Allokaatiotyöskentelyn takana on jo vuosikymmeniä akateemisesti todistettu ja empiirisesti todennettu tarve hajauttamisesta ja sen hyödyistä. Hajauttamisen perimmäisenä tarkoituksena on paitsi minimoida suurten tappioiden mahdollisuudet myös optimoida riski/tuotto-suhde suhteessa sijoittajan itse määrittelemiin tavoitteisiin.

Sadan eri toimialan yritysten aikahajautettu omistaminen on fiksumpaa kuin kymmenen yhtiön. Korkoja ja osakkeita on fiksumpi yhdistellä jollain tavalla kuin omistaa vain puhtaasti jompaakumpaa. Viime kädessä kyse on perin maalaisjärkisestä touhusta.

Rebalansointi on ilmainen iltapala

Jos hajauttamista pidetään sijoituspiireissä ainoana ilmaisena lounaana, voisi rebalansointia pitää leikillisesti ilmaisena iltapalana.

Hajauttamisen lisäksi nimittäin toinen merkittävä etu allokaatiotyöskentelyssä tulee nimenomaan rebalansoinnin kautta. Rabalansoinnissa on kyse valitun allokaation (esimerkiksi 50 % osakkeita/ 50 % korkoja) säännöllisestä palauttamisesta etukäteen sovittuihin raameihin.

Kukaan ei etukäteen tiedä, miten hyvin hajautetun allokaation yksittäiset osaset tarkalleen tuottavat ajan saatossa suhteessa toisiinsa. Tiedämme toki akateemisista tutkimuksista, että kokonaisuuden yksittäiset osaset generoivat massana tuottoa niiden riskitasoja vastaavalla tavalla. Eli suomeksi: allokaatiolautasen riskipitoisempi puoli (osakkeet) tuottaa pitkässä juoksussa paremmin kuin vähäriskisempi puolisko eli korot.

Säännöllisen rebalansoinnin on todettu parantavan vuosituottoja 0,4-0,8 prosenttia. Hyödyt vaihtelevat tutkimuksien käyttämien ajanjaksojen sekä käytettyjen rebalansointimenetelmien mukaan. Suosituimpia ovat aikaan sidotut sekä prosentuaalisella triggerillä toimivat menetelmät.

Edellämainitut asiat mielessämme sisällytimme rebalansointimahdollisuuden myös uuteen Evli Digital -työkaluun.  Klikkaa alta ja tule mukaan "Sijoitustavoiteremontti"-webinaariin, jossa käsittelemme mm. hajauttamisen ja rebalansoinnin hyötyjä.

Kaipaako sinun salkkusi remonttia?

New Call-to-action

 

Lue lisää

Blogi  Evli Digital  tavoiteohjautuva sijoittaminen

Sijoittaja: Mieti kokonaisuuksia tavoitehakuisesti

19. 10. 2017

Mitä omaisuusluokkia, markkinoita, valuuttoja tai tyylejä valita sijoitussalkkuun?  Millaisia keinoja digitaalisen varainhoitopalvelun eli "roboadvisorin" sijoituksia hoitava salkunhoitaja käyttää ylläpitääkseen mielekästä tuottotasoa ja hajauttaakseen asiakkaiden varat järkevästi?

Lue lisää

Blogi  sijoittaja  digitaalinen varainhoito  Evli Digital

Tavoitteellinen sijoittaminen vs spekulanttipelaaminen

18. 09. 2017

Toisessa korissa on vinkkejä, vinkkejä, pähkimistä, yksittäisiä osakkeita, korkoja ja rahastoja. Toisessa taas mietityt tavoitteet ja ja rauhallista pohdintaa siitä, miten rakentaa polku kohti tavoitteiden toteutumista.

Lue lisää

sijoittaminen  Blogi  sijoittaja  Evli Digital

Osaatko vastata sijoittajan tärkeimpiin kysymyksiin?

18. 09. 2017

Moni sijoittaja aloittaa matkansa ostamalla erinäisiä osakkeita ja rahastoja sen kummemmin miettimättä. Seurauksena on ennemmin tai myöhemmin pähkäilyä yksittäisten sijoitustuotteiden välillä ja ne tärkeimmät kysymykset jäävät kysymättä.

Lue lisää

Blogi  sijoittaja  sijoitustavoite  Evli Digital

No More Posts