Rauhoittuminen puhurin jälkeen

Sijoittajien optimismilla ei ollut rajoja alkuvuonna. Kesästä lähtien nousseet markkinat loivat lähes euforisen tunnelman. Sitten tuli korjausliike, kovalla ryminällä ja nopeasti. Helmikuun alussa tunnelma vaihtui pessimistiseksi reilussa viikossa. Pian alkoi myös toipuminen. Miten tästä eteenpäin? 

karhu makaa kivellä

Osakemarkkinoilla korjausliikkeitä tulee ja menee. Tämä on täysin normaalia. Globaali osakeindeksi on tehnyt yli viiden prosentin korjauksia keskimäärin pari kertaa vuodessa syksystä 2008 lähtien, eli finanssikriisin syvimmän hetken jälkeen. Myös nousumarkkinoilla 5-10 prosentin negatiiviset osakemarkkinaliikkeet ovat hyvin tavanomaisia.

Näkemyksemme helmikuun alkupuolella oli, että meneillään on korjausliike, eikä uuden laskumarkkinan alku. Varainhoitosalkuissamme lisäsimme hieman osakeriskiä.  Vaikka alkuvuoden tuotot ovatkin nyt heikkoja, odotamme osakkeiden tuottavan positiivisesti tänä vuonna. Yksittäiset markkinat saattavat nousta hyvinkin ripeästi seuraavien 12 kuukauden aikana.

Kolme syytä suosia osakkeita

Mitkä tekijät puhuvat osakkeiden puolesta? Tässä kolme merkittävintä:

  1. Osakkeiden perustekijöistä tärkein ajuri on tuloskasvu. Viime vuonna tuloskasvu ylsi kaksinumeroisiin prosenttilukuihin kaikilla päämarkkinoilla. Näkymät ovat vahvan talouskasvun vallitessa edelleen hyvät, ja tulosten odotetaan kasvavan kuluvan vuoden aikana 10-15 prosentin tahtia. Yritysten parantuva hinnoitteluvoima ja Yhdysvaltain veronleikkaukset pitävät yllä positiivista trendiä.
  2. Maailmantalous on tällä hetkellä niin kutsutussa jälkisyklisessä vaiheessa. Historiallisesti osakkeet ovat tuottoisin omaisuusluokka, ja tyypillisesti osaketuotot ovat korkeimpia nimenomaan syklin loppuvaiheessa. Emme näe merkkejä siitä, että maailmantalouden noususykli päättyisi seuraavan vuoden aikana. Taantumariskit ovat tällä hetkellä matalalla.
  3. Sijoitusvaihtoehdot ovat vähissä. Katse suunnataan osakemarkkinoille, koska korko-omaisuusluokkien arvostustasot ovat haastavia. Yhdysvaltojen ulkopuolella osakkeiden riskipreemiot ovat edelleen houkuttelevilla tasoilla, joten sijoittaja voi odottaa saavansa hyvätasoisen korvauksen osakesijoituksista. Myös osakkeiden absoluuttiset arvostustasot ovat pudonneet jopa pitkäaikaisten mediaanitasojen alapuolelle viimeisimmän korjausliikkeen seurauksena.

Näkyykö sudenkuoppia?

Suurin riski edellä mainitulle näkemyksellemme olisi yritysten tuloskasvun hyytyminen. Tulostrendi kääntyy alaspäin, kun maailmanlaajuinen talouskasvu hiipuu alle kolmen prosentin tason. Tämä voi olla vastassa, mutta aikaisintaan vuonna 2019. Talouskasvun ennustetaan pysyvän neljän prosentin tienoilla tänä vuonna.

Länsimaiden kuluttaja- ja tuottajahinnat ovat nousussa, mutta tähän liittyvä haaste koskee enemmän korkopuolta kuin osakkeita. Korot nousevat, mutta niiden absoluuttiset tasot pysyvät silti hyvin matalalla etenkin Euroopassa. Korkojen ei odoteta jarruttavan talouskasvua ainakaan vuoden 2018 aikana.

Vuosi 2018 on mielestämme osakkeiden vuosi.

Peter Lindahl, seniorisalkunhoitaja, varainhoidon allokaatioryhmä