Oletko sijoittaja vai spekulantti?

Sijoitusmarkkinoilla on aina liikkunut kahden heimon jäseniä; sijoittajia ja spekulantteja. Lue kummasta heimosta löytyvät sijoitusmarkkinoiden todennäköisimmät voittajat.

Spekulanttien osuus maailman pörssikaupankäynnistä on noussut huimasti vuosikymmenten aikana, ainakin jos pidämme akateemisissa tutkimuksissa käytettyä salkkujen kiertonopeutta indikoivana tekijänä. Keskimääräinen osakesijoituksen pitoaika on lyhentynyt lyhentymistään.

Kertooko ilmiö lyhytjänteisyyden lisääntymisestä, vinkityskulttuurin noususta vai kaupankäyntimahdollisuuksien helpottumisesta ja tuotteisiin kohdistuvan markkinoinnin kasvusta?

Kollektiivisen käyttäytymismallin lopputulos ammentanee voimansa kaikista yllämainituista osatekijöistä monimutkaisten vuorovaikutusketjujen ja syy-seuraussuhteiden kautta. Olivatpa syyt mitkä tahansa, spekulatiivinen sijoituskäyttäytyminen on valtaosalle markkinatoimijoista lopulta vahingollista. Lieneekin syytä itsetutkiskeluun, jotta spekulatiiviseen toimintaan johtavia ajatusrakenteitaan pystyy tunnistamaan.

Sijoittaja omistaa, spekulantti pelaa

Mitä syvemmälle asiaa pohtii, sitä selkeämmäksi ero käy. Siinä missä spekulantti tavoittelee nopeasti eri tavoin lisätuottoja, ajattelee sijoittaja omistavansa yhtiötä osakkeiden kautta. Ajatustavoissa ja suhtautumisessa vaurastumiseen on siis selkeä ero. Sijoittaja hyötyy yrityksen kasvusta ja sen maksamista osingoista ajan kanssa, eikä ole riippuvainen osakkeiden hetkellisestä hinnankehityksestä.

Testaa alla olevan linkin kautta, millainen sijoittaja sinä olet. Verkkopankkiiri tarjoaa instituutiotason varainhoitoa digitaalisesti.

New Call-to-action