Kultakutritalous kukoistaa

Maailmantalouden näyttävä elpyminen on luonut erinomaisen sijoitusympäristön erityisesti osakemarkkinoille. Olemme saaneet todistaa positiivisia kasvuyllätyksiä laajalla rintamalla – Euroopassa, Aasiassa ja viimeiseksi Yhdysvalloissa. Juuri nämä positiiviset yllätykset ovat omiaan pönkittämään markkinoita ylöspäin. 

Ainoa negatiivinen yllätys on oikeastaan ilmennyt inflaatiorintamalla, sillä kuluttajahinnat ovat jääneet hyvin matalille tasoille länsimaissa. Sinänsä tämä on hyvä asia, sillä keskuspankit eivät ole kiirehtineet rahapolitiikan kiristämistä tai vetäneet pois elvytystä.

Eräs analyytikko tokaisi taannoin, että talousympäristö on ”Kultakutriakin parempi” eli kasvu on vahvaa, yllätykset positiivisia ja korot matalia. Taloudet kasvavat niin sanottua potentiaalista kasvuakin selvästi nopeammin sekä länsi- että kehittyvissä maissa. Globaali talous etenee nykyisellään vankinta ja todennäköisesti pitkäkestoisinta jaksoa sitten finanssikriisiä edeltävän ajan.

Tuloskasvu ajaa markkinoita 

Talouskasvun pirteys ja kiihtyminen on nostanut tuloksia viimeisen vuoden aikana. Tulosten parantuminen puolestaan piristää selvästi yritysinvestointeja. Tämä talouden, tuloksien ja investointien positiivinen kierre voi jatkua vielä pitkään.

Kuluvana vuonna osakemarkkinoiden tuotot ovat olleet linjassa tuloskasvun kanssa. Odotetut arvostukset ovat toisin sanoen polkeneet paikallaan. Ilmiö jatkuu mielestämme myös ensi vuonna, ja osakkeiden tuotot ovat vähintäänkin hyviä, jos tuloskasvu jatkuu mukavalla tasolla. Tällä tarkoitamme, että perusskenaariossamme osakkeiden kokonaistuotot yltävät 10-20 prosentin tasoille vuonna 2018, markkina-alueesta riippuen.

Ei nousua ilman riskejä

Markkinat tarvitsevat huolia, jotta ne pystyisivät nousemaan korkeammalle - todetaan usein. Ja huoliahan riittää. 

Todennäköisesti suurin poliittinen riski on presidentti Trump. Hänen ajamansa veroehdotus voi pahimmassa tapauksessa vesittyä olemattomaksi tai jäädä  Kongressin hampaisiin. Trumpin tilanne olisi tukala, sillä verotuksen keventäminen on Republikaani-puolueen ykköstavoite. Läpimenon epäonnistuessa presidentin fokus voi siirtyä ulkopolitiikkaan ja mahdollisiin konflikteihin. 

Kiina on monia vuosia ollut toistuva riski. Yrityssektorin velkaongelma tai kiinteistökupla saattavat palata ongelmiksi ensi vuoden puolella. Koska Kiinan velka on suurimmalta osin kotimaista, keskushallinto on toistaiseksi pystynyt estämään laajemman kriisin. Kiinteistökuplan hallitsematon puhkeaminen olisi kuitenkin tilanne, jota saattaisi olla vaikeampi estää – sellaisesta ei kuitenkaan ole tällä hetkellä merkkejä.

Euroopan ongelmat ovat toistuva riski ja keskittyvät ensi vuonna lähinnä Italian vaaleihin. Myös Brexit ja Espanjan tilanne voivat pahentua, mutta molemmat haittaavat markkinoita todennäköisesti hyvin vähän. 

Tulevana vuonna keskuspankit voivat kohdata kiihtyvän inflaation. Hintojen noustessa keskuspankit joutuisivat kiristämään rahapolitiikka tai poistamaan elvytystä nopeampaan tahtiin. Todennäköisesti keskuspankkien syynäämä pohjainflaatio nouseekin ensi vuoden aikana, mutta ei holtittomasti vaan tasaiseen tahtiin. Historiallisesti tarkasteltuna osakemarkkinat ovat nousseet, vaikka keskuspankit olisivatkin nostaneet ohjauskorkoja, jos  talousympäristö on vaan säilynyt suotuisana. 

Positiivinen näkemys tulevalle vuodelle

Suosimme osakkeita loppuvuonna ja ensi vuonna. Sijoittajien vaihtoehdot ovat matalien korkotasojen vuoksi harvassa, mutta omaisuusluokista osakkeet tarjoavat edelleen hyvää korvausta riskille – eli osakeriskipreemio on houkutteleva. Arvostustasoiltaan osakkeet eivät ole keskimääräisesti mielestämme enää halpoja – mutta eivät liian kalliitakaan. 

Etenemme pidemmän taloussyklin jälkivaihetta, ja usein tässä kohtaa nähdään markkinoiden parhaimmat tuotot. Lyhyellä aikavälillä markkinakehityksen ongelmaksi voi koitua positiiviseksi kasvanut sentimentti. Näemme sen kuitenkin lyhytaikaisena riskinä. Se voi kuitenkin aiheuttaa heiluntaa tai hetkellisiä korjausliikkeitä markkinoilla.

Peter Lindahl, seniorisalkunhoitaja ja varainhoidon allokaatioryhmän jäsen

New Call-to-action