Sijoittaja: 3 syytä sijoittaa kehittyville markkinoille

Kolme-avainta.jpg

1. Kiinan romahduksen pelko hellittää

Kehittyvien markkinoiden maita ovat Aasian, Afrikan, Euroopan, Latinalaisen Amerikan sekä Lähi-idän kehittyvät maat. Parhaiten näiden markkinoiden sijoituksiin pääsee kiinni osakerahastojen aktiivisen ja valikoivan osakevalinnan avulla.

Evlin seniorisalkunhoitaja Peter Lindahlin mukaan kehittyville markkinoille sijoittaminen kannattaa taas, koska Kiina on saamassa taloutensa riskit lopulta hallintaan. Kupla ei puhjennut, eikä uutta finanssikriisiä syntynyt.

– Kiina on niin iso kansantalous, että sillä on valtava merkitys kehittyvien markkinoiden lisäksi koko maailman talouteen. Kiina on edelleen puheenaihe ja sen tapahtumat vaikuttavat myös sijoituspäätöksiin. Hurja talouskasvu johti Kiinan palkkatason nousuun, yksityissektorin velkaantumiseen ja teollisuuden ylikapasiteettiin. Hetken ajan näytti, että Kiinan talous romahtaa, mutta nyt uskomme, että pelko on ainakin tällä erää ohi, Lindahl kertoo Evlin varainhoidon näkemyksistä. Kiinan tilanne on pohdituttanut monia Private Banking -asiakkaitakin.

Vaikka Kiinassa riittää edelleen pulmia ratkottavaksi, talous kasvaa. Lindahl huomauttaa, ettei vuosien takaisen kymmenen prosentin kasvun vaikutus oikeastaan ole sen suurempi kuin nykyisen Kiinan talouden alhaisempi kasvutaso.

– Kiinan talous on nyt puolet suurempi kuin seitsemän vuotta sitten, ja siksi rauhallisempi kasvukin vaikuttaa merkittävästi kysyntään. Tulevaisuus Kiinassa näyttää suhteellisen hyvältä. Perinteisten toimialojen eli niin sanotun vanhan Kiinan sijaan on nyt vahvassa nousussa uusi Kiina, jonka kasvualoja ovat muun muassa kulutus-, terveydenhuolto- ja IT-sektorit.

2. Raaka-aineiden laskutrendi on päättymässä

Kiinan tilanne on osaltaan vaikuttanut myös todella tärkeään kehittyvien markkinoiden ajuriin, raaka-aineiden hintakehitykseen.

– Raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet pitkään. Niin pitkään, että pohja lienee jo saavutettu. Raaka-aineviennistä riippuvaiset maat, kuten Brasilia ja Venäjä, ovat nyt taantumassa. Monien kehittyvien markkinoiden kasvutarina on ollut haasteellinen raaka-aineiden hintakehityksen takia, myös Aasiassa ja muualla Latinalaisessa Amerikassa.

Lindahl uskoo kuitenkin vahvasti siihen, että raaka-aineiden hintojen laskutrendi on päättymässä.

– Joitakin merkkejä hintojen noususta on nyt jo havaittu. Raaka-aineiden hintoja vetää alas vahva USA:n dollari, ja koska USA:n dollarin vahvin periodi on nyt takanapäin, lähtevät hinnat lopulta taas nousuun.

3. Sijoittajien pessimistisyys

Kehittyvät markkinat ovat tuottaneet viime vuosina heikosti, ja sijoittajat ovat olleet näiden markkinoiden suhteen jo pitkään hyvin pessimistisiä.

– Juuri tässä tilanteessa, kun moni on pessimistinen, on hyvä hetki lähteä mukaan, Lindahl kannustaa.

Viimeiset vuodet kehittyvien markkinoiden rahavirrat ovat olleet negatiivisia, mutta nyt rahaa on Lindahlin mukaan alkanut virrata.

– Arvostus suhteessa länsimaihin on nyt jopa edullinen. Joidenkin arvostusten mukaan kehittyvät markkinat ovat nyt länsimaita jopa 30 prosenttia halvempia. Esimerkiksi juuri Evlin kehittyvien markkinoiden rahastot sijoittavat alihinnoiteltuihin yrityksiin, joilla on hyvä kassavirta.

Kiinaa lukuun ottamatta näyttää kotimaisen kysynnän kasvu olevan kehittyvissä maissa elpymässä eikä heikkenemässä. Teollisuudessa on ollut ylikapasiteettia, mutta investoinnit eivät välttämättä enää heikkene.

– Vaikka kasvu ei enää ole yhtä vauhdikasta kuin ennen finanssikriisiä, tulee se näillä markkinoilla olemaan vakaampaa kuin mitä on nähty viime vuosina. Siksi nyt on otollinen aika sijoittaa kehittyville markkinoille.

Evli GEM -osakerahasto

  • Perustettu 25.1.2016.
  • Sijoitusalueita ovat kehittyvät markkinat eli Aasian, Afrikan, Euroopan, Latinalaisen Amerikan sekä Lähi-idän kehittyvät maat.
  • Sijoitustyyli on aktiivinen ja se perustuu yritysvalintaan. Rahastolla ei ole toimiala tai maakohtaisia rajoitteita maantieteellisen sijoitusalueensa sisällä, ja se voi sijoittaa myös osakemarkkinoiltaan ja taloudelliselta kehitykseltään varhaisessa vaiheessa olevien kehittyvien maiden osakkeisiin.
  • Yritysvalinnassa painotetaan alihinnoiteltuja yhtiöitä, joilla on hyvä kassavirta ja velanhoitokyky.
  • Tuotto kesäkuun 2016 loppuun mennessä 17,4 % vertailuindeksin tuottaessa 15,4 %.
  • Varojen jakauma toimialoittain (kolme suurinta): Informaatioteknologia 23,21 %, Teollisuustuotteet ja -palvelut 11,99 % ja Energia 11,41 %.
  • Varojen jakauma maittain (kolme suurinta): Taiwan 23,99 %, Etelä-Afrikka 9,44 %, Venäjä 8,20 %.
  • Sopii sijoittajalle, joka haluaa osalliseksi aktiivisesti hoidettuun kehittyvien maiden osakesalkkuun ja haluaa hyötyä osakemarkkinoiden tuottomahdollisuuksista nimenomaan pitkällä aikavälillä.
  • Minimisijoitus on 1000 euroa tai 50 euroa kuukaudessa.

Tutustu rahastoon

Evli Visio käsittelee kehittyviä markkinoita lisää lokakuun Evli Visiossa. Kannattaa seurata.

Teksti: Marjaana Roponen. Artikkeli on julkaistu Evli-lehdessä 2/2016.